D’on ve la paraula “infoxicació”?

Infoxicat neix amb la pretensió de divulgar i analitzar –sempre des d’una posició humil- tot allò que es troba sota el paraigües del concepte “infoxicació” i, abans de continuar endinsant-nos en aquesta aventura, ens sembla imprescindible retornar als orígens. Viatjar al gènesis del concepte, d’on ve el mot “infoxicació” i qui el crea?

Alfons Cornella crea el concepte d’infoxicació l’any 1996

Un físic preocupat per la rellevància de la informació que trobem a internet i amb voluntat de contribuir, des del seu coneixement, a buscar solucions que apostin per la informació rigorosa i de qualitat. Així és com veiem Alfons Cornella, el líder de grans projectes d’innovació com Infonomia (2000), Co-Society (2009) i The Institute of Next (2017). La seva formació de base: la física teòrica. Els seus inicis: divulgació i popularització de la ciència. La seva missió professional des d’aleshores: consultor dedicat a construir equips d’innovació dins les empreses i organitzacions. Així és com es descriu a sí mateix en el seu espai web

Hem recuperat l’entrevista realitzada per Joan Barril a Cornella, dins el marc del programa El Cafè de la República, el dia  22/11/13. D’això ja en fa uns quants anys i no només sembla ser que el fenomen de la infoxicació va in crecendo  sinó que la mateixa evolució de les xarxes socials i la missatgeria instantània –aquesta darrera quasi inexistent en aquell moment- fa que moltes informacions no contrastades esdevinguin virals i acabin configurant un relat completament distorsionat i allunyat de la realitat objectiva.

En la seva conversa amb Joan Barril, Alfons Cornella explica quan crea el concepte “infoxicació” l’any 1996 ho fa, en primera instància, per referir-se a la sobrecàrrega informativa a la que s’exposaven els professionals, de qualsevol sector, a l’hora de “mantenir-se al dia” des les novetats de les respectives disciplines i professions. El gran volum d’informació al qual havien de fer front, com a professionals, per actualitzar els seus coneixements els produïa una certa incapacitat crítica per destriar aquella informació rellevant de la que realment no ho era.

En aquell moment, indica Cornella, ja hi havia estudis que relacionaven aquesta exposició a l’allau informativa amb trastorns de salut com: distracció, augment del ritme cardíac i “angoixa informacional”. És així com ell crea el concepte d’infoxicació, que resulta ser la unió de “intoxicació” i “informació”. El concepte és clar i concís: la intoxicació per sobredosis d’informació.

El consultor exposa, en el transcurs de l’entrevista, que el repte no té tan a veure amb l’organització de la informació (per la qual hi ha tecnologia que ens ofereix la possibilitat de crear eines d’ordre) sinó que consisteix en crear instruments que ens permetin distingir la informació rellevant de la que no ho és.

Estem en un moment en què ens apassiona l’exhaustivitat (ho voleu saber tot sobre una cosa) i ens oblidem de la rellevància.

Alfons Cornella

Us convido a escoltar l’entrevista sencera i a extreure’n les vostres pròpies conclusions: Ens empassem la informació que trobem a les xarxes sense qüestionar-nos el seu origen? Com afrontem “l’angoixa informacional”?

Gràcies per haver dedicat una estona del vostre temps a llegir aquest post i, el que és més important, a reflexionar sobre la nostra relació amb la infoxicació.

Fins aviat!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s