La cura del càncer: infoxicació i salut

Les informacions no contrastades sobre la cura del càncer ciruclen a gran velocitat per les xarxes socials.

Si parlem de salut, a internet també hi és tot: des de l’article científic d’un potent equip d’investigació de qualsevol universitat prestigiosa del món fins al post que ens ofereix remeis miraculosos per la cura de qualsevol malaltia a la que esperem no hàgim de fer front.

Només cal obrir el cercador de Google i introduir: com curar el càncer? I molts dels resultats que ens retorna el cercador tenen a veure amb pàgines web i blogs que no procedeixen d’organismes oficials. Observem que els resultats que criden més l’atenció, que impacten més a l’usuari, són aquells que ofereixen una solució miraculosa a la malaltia.

Mireu aquest exemple, “Cura’t del càncer en 48 hores amb un suc miraculós”:

Probablement, si estem malalts i trobem un titular que ens condueix a un post que ens proposa una solució, ens omplirem d’esperança i potser provarem d’aplicar aquell remei que ens dóna sense saber si té rigor científic o si pot tenir efectes no desitjats per la nostra salut.

alternatives a la quimioteràpia?

“Diversos estudis afirmen que…” Així comencen molts d’aquests articles. Quins estudis? De quins organismes? Quins professionals hi ha darrere d’aquestes afirmacions? Amb quines dades? És important sospitar de tots aquests blogs quan no citen les fonts expertes i que ens parlen del miracle del bicarbonat de sodi i dels ènemes de cafè.

“La quimioteràpia és verí”. Així és com molts d’aquest articles deslegitimen l’ús de la quimioteràpia per curar la malaltia. Argumenten, sovint de forma molt convincent, que l’ús d’aquesta tècnica és més perjudicial que el càncer en sí i proposen alternatives a la quimioteràpia per superar la malaltia.

Us en deixo un exemple:

Molts d’aquests articles utilitzen un llenguatge tècnic (ben o mal emprat) que pot arribar a confondre l’usuari ja que pot arribar a donar la sensació de professionalitat i rigor. Us deixo un exemple d’un vídeo que parla de cinc remeis contra el càncer “alternatius a la quimioteràpia”.
Si no sospitem de la veracitat del contingut, semblaria que curar-se del càncer seria una tasca més fàcil i assequible per a tothom. Què us sembla?

FOMENTEM LA INFORMACIÓ DE QUALITAT

Llicència Pixabay

La decisió de tractar-se de la malaltia mitjançant la quimioteràpia és personal, ha de poder ser escollida pel pacient, però la decisió s’ha de produir disposant de tota la informació rigorosa referent a la malaltia i al tractament. En un cas de càncer, l’equip mèdic informarà el pacient i li proposarà el tractament a seguir. És a les seves mans decidir si es tracta o si, per contra, decideix viure amb la malaltia fins que el cos aguanti. El conflicte, aquí, és que moltes vegades els pacients que deixen la quimioteràpia ho fan convençuts que aquesta no els ajudarà a superar el procés cancerós i se sotmeten a d’altres pràctiques pseudocientífiques que parlen de cures miraculoses i fàcils.

La cura del càncer és un fenomen que preocupa i és d’interès general però malauradament no té un remei miraculós. Hi ha moltíssims esforços dedicats a l’estudi de la malaltia i això és possible gràcies als equips mèdics i investigadors que, no oblidem, han d’assolir uns estudis molt complexes per exercir i s’han de continuar formant durant tota la seva carrera professional. Us deixo alguns articles d’interès que tracten precisament la infoxicació en l’àmbit de la salut:

És a les nostres mans fer una lectura crítica de tot allò que trobem a les xarxes: exigim més veus expertes i cultivem el nostre dret a la informació de qualitat!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s