El model d’internet: hàbits d’ús i canvis en el consum d’informació

La tendència a l’ús de l’univers digital va a l’alça i, malgrat aquest fenomen és comú a totes les generacions, els grups d’edat més joves utilitzen més els dispositius digitals i es connecten a internet més sovint que els grups d’edat més avançades.

HÀBITS D’ÚS

Segons els resultats del Baròmetre d’Opinió Política realitzat sobre els usos de les TIC el primer semestre de l’any 2019, més del 80% de la població disposa d’un smartphone i aquesta xifra arriba al 100% en menors de 34 anys. A més, les dades posen de manifest que prop d’un 99% dels joves menors de 34 anys es connecten a internet diàriament, mentre que en els grups d’edat majors de 65 aquest percentatge disminueix al 41.5%.

En els darrers tres mesos, ha navegat per internet?

Font: CEO

ESTRUCTURAL

Aquesta tendència augmenta amb els anys, fet que fa pensar que no només es tracta d’un fenomen generacional sinó que també és estructural. Amb el pas dels anys, s’està produint una creixent digitalització que arrela profundament en els joves però també comença a fer-ho en la gent més gran. En aquest sentit, tal i com es desprèn dels resultats de l’enquesta, un 92.6% de la població entrevistada d’entre 50 i 64 anys ha utilitzat el Whatsapp (o una aplicació de missatgeria privada similar) en els darrers 3 mesos. Aquesta dada no és tan diferent del 99.1% de joves d’entre 18 i 24 anys que afirmen també haver-lo utilitzat.

En els darrers tres mesos, ha utilitzat el Whatsapp o una aplicació similar?

Font: CEO

component generacional

La implementació de les xarxes socials també s’ha establert a totes les generacions tot i que, com en el cas d’ús d’internet, el percentatge disminueix a mesura que l’edat avança. prop d’un 90% de joves menors de 34 anys ha utilitzat alguna xarxa social en els darrers tres mesos mentre que només un 25.4% de majors de 65 anys ho ha fet. Així doncs, si bé es tracta d’un fenomen transversal a totes les generacions, a mesura que augmenta l’edat la tendència disminueix.

En els darrers tres mesos, ha utilitzat alguna xarxa social?

Font: CEO

hàbits de consum

Així mateix, aquesta expansió de la digitalització  implica un canvi d’hàbits en el consum de mitjans de comunicació. Mentre les generacions d’edat més avançada continuen apostant per televisió i premsa escrita, les noves generacions, encara que utilitzen molt la televisió, també fan molt ús d’internet.

Internet es posiciona en primer terme quan es tracta d’accedir als continguts informatius d’àmbit polític en menors de 34 anys. Aquesta tendència va perdent força en detriment de la TV a mesura que augmenta l’edat.

A través de quins mitjans s’informa de temes polítics?

Font: CEO

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s